O paratenisu

Paratenis postao je popularan 1976. godine zahvaljujući Bradu Parksu, pokretaču natjecateljske inačice ove igre. Kolijevka tenisa u kolicima su Sjedinjene Američke Države gdje je 1980. osnovana prva organizacija, National Foundation of Wheelchair Tennis. S obzirom da se popularnost ovog sporta vrlo brzo širila, 1988. godine osnovana je Međunarodna federacija tenisa u kolicima (International Wheelchair Tennis Federation) te su nakon toga mnoge zemlje započele s osnivanjem raznih nacionalnih organizacija tenisa u kolicima.

Veliki pomak za tenis u kolicima dogodio se 1988. godine kada se predstavio kao pokazni sport na Ljetnim Paraolimpijskim igrama u Seulu, a 1992. godine sudjelovao kao punopravni natjecateljski sport u Barceloni, također na Ljetnim Paraolimpijskim igrama.

Jedan od najbrže rastućih sportova u kolicima upravo je tenis, a ono što ovaj sport čini zanimljivim je činjenica da se može igrati na standardnom teniskom terenu sa standardnom opremom i zbog toga se vrlo lako širi i popularizira.

U Hrvatskoj se tenis u kolicima počeo igrati 1993. godine u Zagrebu. Prvi međunarodni turnir održan u Hrvatskoj bio je Croatia Open održan u Puli, a od 1996. godine Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada do danas nije propustila niti jedno natjecanje.

Nekada je međunarodni natjecateljski program brojao tek 11 natjecanja pod pokroviteljstvom ITF Wheelchair Tennis Toura, a danas je taj broj porastao na čak 160 događanja širom svijeta. U 2014. generalni sponzor ITF Wheelchair Tennis Toura postao je UNIQLO i nastavio ovu uspješnu tenisku priču.